Wat zijn frequentiebanden bij noodradio's?

Wat is een frequentieband?

Het radiospectrum is te vergelijken met licht. Je kunt bijna oneindig veel verschillende kleuren zien, die elk hun eigen frequentie hebben. We hebben niet al die kleuren een eigen naam gegeven, maar groeperen ze in globale kleuren. Zo zijn er veel verschillende kleuren die we rood noemen, veel kleuren die we groen noemen en veel kleuren die we blauw noemen.

Een frequentieband is te vergelijken met de naam van een kleur. Het is een groepering van frequenties die in het zelfde gebied vallen. De verschillende frequentiebanden hebben verschillende eigenschappen.

De lange golf

De oudste frequentieband is de lange golf, met lage radiofrequenties. Je kunt er grote afstanden mee overbruggen, tot duizenden kilometers, omdat de radiosignalen met de aarde mee buigen. Maar er is heel veel energie voor nodig om dat te bereiken. De lange golf wordt niet voor noodradio gebruikt.

De middengolf

De middengolf was vroeger de band die voor radio-omroep werd gebruikt. Middengolfzenders hebben een bereik van honderden kilometers, enigszins afhankelijk van de atmosferische omstandigheden. Er zijn nog steeds lokale zenders te ontvangen op de middengolf, maar de middengolf wordt niet meer gebruikt voor de publieke omroep.

De korte golf

De korte golf is erg uitgebreid, en daarom weer onderverdeeld in kleinere frequentiebanden. Zo is er de 80 meter omroepband, de 40 meter omroepband en de 20 meter omroepband. Ook zijn er op de korte golf band verschillende amateurfrequenties. Gelicenseerde radiozendamateurs spelen bij veel rampen een grote rol in de coördinatie van reddingswerkzaamheden en hulpverlening. Het is dus zeker nuttig om de korte golf te kunnen ontvangen op je noodradio.

Korte golf signalen hebben bijzondere eigenschappen. Ze kunnen worden weerkaatst door lagen in de atmosfeer. Daardoor kan het bereik erg groot zijn, tot duizenden kilometers. Dit is echter sterk afhankelijk van de weersomstandigheden in de hogere luchtlagen.

De FM-band

De FM band wordt nog steeds gebruikt door omroepzenders. Het is zelfs nog steeds de meest gebruikte frequentieband. Naast nationale zenders zijn ook de regionale zenders hier te vinden. Zij spelen een grote rol bij de nieuwsvoorziening bij calamiteiten.

FM-zenders hebben voor draagbare radio's een bereik van enkele tientallen kilometers tot wel 100 kilometer.

DAB+

DAB+ is digitale radio, waarvoor een eigen frequentieband is aangewezen. DAB+ wordt al veel gebruikt en dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Wil je dus een toekomstvaste noodradio dan is het goed om een radio te kopen die DAB+ zenders kan ontvangen.

Zo veel mogelijk frequentiebanden

Het is verstandig om een noodradio te kopen die meerdere frequentiebanden heeft. Ook regionale stations kunnen door stroomstoringen worden getroffen, waardoor ze uitvallen. Het is goed om dan terug te kunnen vallen op zenders op grotere afstanden, ook in het buitenland.

Dagelijks gebruik

In een noodsituatie is vooral de informatievoorziening belangrijk. De geluidskwaliteit is dan minder belangrijk. Maar je kunt een noodradio ook gebruiken om op andere momenten naar radiostations te luisteren. Dan is het goed om te weten dat de zenders in de FM-band en de DAB+ zenders een veel betere geluidskwaliteit hebben dan de zenders in de lange golf, middengolf en korte golf.